بنام خدا
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ایسنا ، این مطالعه به منظور بررسی وضعیت ویتامین D و کلسیم در کودکان تحت درمان با داروهای ضد تشنج و ارزیابی تأثیر این داروها بر متابولیسم ویتامین D و کلسیم در این گروه سنی توسط جمعی از محققان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شده است.
صرع و اختلالات تشنجی و به تبع آن مصرف داروهای ضد تشنج در گروه سنی کودکان بیشتر از بزرگسالان مشاهده می شود
با روش نمونه گیری آسان از میان مراجعین به کلینیک اعصاب کودکان در ۶۰ کودک و نوجوان صرعی تحت درمان که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب شدند
۳۰ کودک و نوجوان سالم که از نظر سنی و جنسی با گروه بیماران متناسب بودند به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. سطوح سرمی ۲۵OHD3 کلسیم و آلکالن فسفاتاز دو گروه با هم مقایسه شد
یافته ها حاکی از آن است که تفاوت قابل توجهی بین دو گروه از نظر سطوح سرمی، کلسیم و آلکالن فسفاتاز مشاهده شد. در ۱۰ درصد بیماران سطح سرمی ۲۵OHD3 کمتر از حداقل مقدار طبیعی بود. بین طول مدت مصرف دارو و سطح سرمی یک رابطه معکوس مشاهده شد
نتایج مطالعه نشان می دهد: درمان با داروهای ضد تشنج در کودکان و نوجوانان باعث کاهش سطح سرمی ۲۵OHD3 و کلسیم شده، متابولیسم استخوان را افزایش می دهد. هر چه مدت مصرف دارو طولانی تر شود، میزان این کاهش بیشتر خواهد بود
موارد مصرف: فنوباربيتال در تمام انواعصرع غير از صرع كوچك و در حمله مداومصرعي بهكار ميرود.
مكانيسم اثر: اين دارو از يك طرف اثرمهاري گاماآمينوبوتيريك اسيد (GABA)راافزايش ميدهد و از طرف ديگر اثر تحريكيگلوتاميك اسيد را كم ميكند و بدين ترتيببامهار انتخابي نورونهاي غيرطبيعي،مانع انتشار امواج از كانون صرعيميشود.
فارماكوكينتيك: از طريق خوراكي سريعجذب و در بافتهاي بدن و مغز انتشارمييابد. توسط كبد متابوليزه ميشود. راهدفع دارو كليوي است، حدود 30ـ20 درصددارو بدون تغيير دفع ميشود.
موارد منع مصرف: در پورفيري نبايدمصرف شود.
هشدارها: در بيماران مبتلا بهاختلالعملكرد كبد يا كليه و ضعف تنفسيبااحتياط مصرف شود.
عوارض جانبي: خوابآلودگي، افسردگيذهني، عدم تعادل، واكنشهاي آلرژيكپوستي، تحريكپذيري، بيقراري واغتشاش شعور در سالمندان، هيجانات وفعاليت زياد غيرعادي در كودكان،كمخوني مگالوبلاستيك از عوارض جانبياين دارو ميباشند.
تداخلهاي دارويي: اين دارو غالب غلظتپلاسمايي كاربامازپين، كلونازپام،فنيتوئين و والپروات و در مواردياتوسوكسيميد را كاهش ميدهد. اين داروبا تسريع متابوليسم وارفارين موجبكاهش اثر ضدانعقادي آن ميگردد.داروهاي ضدافسردگي و ضدجنون باكاهش آستانه تشنج، با اثرات ضدتشنجياين دارو مقابله ميكنند. اين دارومتابوليسم داروهاي ضدافسردگي سهحلقهاي را افزايش و در نتيجه موجبكاهش غلظت پلاسمايي آنها ميگردد. ايندارو موجب افزايش سرعت متابوليسمديگوكسين، كورتيكواستروئيدها وسيكلوسپورين، داروهاي ضد بارداريخوراكي، تئوفيلين و در نتيجه كاهش اثراتآنها ميگردد.
نكات قابل توصيه: از قطع ناگهاني مصرفدارو پرهيز شود. قطع مصرف اين داروبايد بهتدريج و طي چندماه انجام شود.
مقدار مصرف
خوراكي:
مقدار 180ـ60 ميليگرم در بزرگسالان وmg/kg/day 8 در كودكان مصرف ميشود.
تزريقي:
مقدار 200ـ50 ميليگرم تزريق ميشود كهدر صورت نياز بعد از 6 ساعت تكرارميشود. حداكثر مقدار مصرف روزانه600 ميليگرم است.
اشكال دارويي:
Tablet: 15 mg, 60 mg, 100 mg
Injection: 100 mg/ml, 200 mg/ml
- فنوباربیتال : داروی ضد تشنج است که دارای اثرات تسکین بخش و خواب آور می باشد . مصرف طولانی مدت آن به خصوص همزمان با سایر داروهای تضعیف کننده مغز شدیدا اعتیاد آور است . علائم مسمومیت با فنوباربیتال مثل الکل بوده و شامل تکلم بریده بریده ، خواب آلودگی و خلق افسرده می باشد قرص مپروبامات نیز از دسته باربیتورات ها بدلیل اثرات آرامبخشی و ضد اضطرابی و شل کنندگی عضلانی مورد سوء مصرف قرار می گیرد .
<-PollItems->
<-PollName->